Tenisový klub Šamorín

Switch to desktop Register Login

Somorjai tenisz klub megalakulásának 100. évfordulója

100-ročnicaSomorjai tenisz klub megalakulásának 100. évfordulója.

Az ünnepségre 2014. szeptember 6 -án kerül sor a POMLÉ városi park teniszpályáin.

Az ünnepség keretében kultúr müsort, gyermekek részére animátor programokat és természetesen felnőttek és gyermekek számára teniszversenyt szervezünk. Frissítőkről gondoskodunk.


Utolsó frissítés: 2015. április 23. csütörtök, 15:03

Találatok: 6334

Bővebben: Somorjai tenisz klub megalakulásának 100. évfordulója

A somorjai tenisz története

alt Az első feljegyzések a teniszről, mint sportról Somorja városában 1914-ig vezethetőek vissza, amikor is a város banki alkalmazottai megépítették az első teniszpályát és megalapították az első teniszklubot. Az alapító tagok közé tartoztak: Kotiers Gyula, Sándor Árpád, Vido Vladimír, Školek Pavol, a Balek család és Ollosziné.

Az akkori pályák az autóbuszmegálló mögött a „Bástya“ étteremmel szemben a Kis utca jobbján helyezkedtek el. A II. világháború után a teniszpályákon már az új generáció növekedett, mint Kotiers András, Sándor Árpád, Pavelka Stanislav, Buday Ernő, Adamček Károly. Azokban az időkben a játékosok gyakran vettek részt tornákon, versenyeken, amiket Pozsony városa rendezett meg, de a többi környező nagy városban is.

1972- ben épültek meg az új teniszpályák nem messze a „Pomlé“ parkjától a focipályák szomszédságában. Ennek a létesítménynek a kezdeményezői voltak:Buday Ernő, Pavelka Stanislav, Kotiers András, Sebestyén János, Štösszel Vojtech, Vágó György és még sokan mások. Az egyesületet Somorjai Tenisz Klub néven jegyezték be a többi sportklub közé a Szlovák tenisz szövetség vezetésével. Ilyen néven kezdett az egyesület a Szlovák tenisz szövetség álltal meghirdetett tornákon és csoport versenyeken részt venni.

Ezzel elindult a klubépítés ami az ifjú utánpótlást tűzte ki céljául. Sikeres fiatal tehetségek nőttek ki soraikból, mint pl. Ifj. Buday Ernő, Plutzer Zoltán, ifj. Sándor Árpád, Pálinkás László később Varga Péter, Karel Patrik, Nagy Róbert és mások. Az alapszervezet évről évre növekedett, új korosztályos csapatok jöttek létre, megnövekedett az aktív játékosok száma. Kezdetben a csapatok a pozsonyi kerületi bajnokságban játszottak, de a kerületek és a járások átrendezésével a klubot a nyugatszlovákiai kerületi bajnokságba sorolták. A klub csapatai fokozatosan küzdötték fel magukat a kisebbrangú versenyektől a legnagyobbakig. Évről évre nőt a csapatok játékának színvonala és ezzel együtt az egyes egyéneké is.

A tenisz mint sport egyre inkább kedveltebb sport lett a lakóközösség körében. A fő versenycsapat a klubban az „ A csapat“ volt, ahol a szabályok szerint a nők a férfiakkal egy csapatot alkottak. Idővel ezt a szabályt a tenisz szövetség megváltoztatta és külön férfi és külön női kategóriát alakított ki. A klub többi csapatát a „ B csapat“, az ifi és diák csapata alkotta.

A legsikeresebb eredményeket a klubnak az „A csapat“ hozta, amikor is 2006 –tól bejutott a Szlovák nemzeti liga csoportjába és mintegy 3 éven keresztül sikeresen benn is tartotta magát a versenyben / Karel Patrik, Varga Péter, Briška Michal, Somogyi Alexander, Kiss Norbert, Ifj. Faragó Zoltán, Klempa Zalán és Nagy Oliver / képviseletében.

Kitűnő eredményeket értek el az egyéni versenyekben is. Sportolóink hazai és nemzetközi tornákon bizonyították tudásukat. A legsikeresebbek közé tartozik Varga Péter, akit 2009- ben beválasztottak Szlovákia válogatott csapatába hogy képviselje színeinket Malorkán a senior világbajnokságon. /40 évesek kat./ Kimagasló eredményeket ért el Somogyi Alexander is , 1998- 2000 között Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában több verseny győztese lett. 2000- ben a szlovák bajnokság előkelő 2. helyét érte el. A következő sikeres egyéni játékosunk Klempa Zalán. 2004-ben az első helyen végzett a ranglistán a serdülők kategóriájában és az európai viszonylatban az ETA sportszervezet a 23. helyen rangsorolt.

Kivételes tehetségnek bizonyult a fiatal Nagy Oliver is. Gyakori résztvevője ,sőt győztese volt egynéhány tornának és versenynek a hazai és nemzetközi pályákon. Győzelemmel végződött számára a Calgary /Kanada/ 2005-ben a 12 évesek tornája. 2006-2007-es évben Csehország bajnoka lett 12 éves kategóriában, 2008- ban 3 torna győzelme volt / ETA Kufstein U12, ETA Párizs U12, ETA Malorka U12 /, tagja volt a szlovákiai válogatottnak, akik képviselték országunkat Korzikán 12 évesek kategóriájában. Mestere a szlovák és cseh 14 évesek kategóriájának egyéni és páros viszonylatban , nyertese a ETA Příbram U14 éveseknek egyéni és páros kategóriában.

Ezeknek a sikereknek biztos alapja a sokéves kitartó munka amit a klub iskolázott trénerei biztosítottak odaadó munkájukkal/ Varga Péter, Karel Patrik, Karel Zdeno, Briška Michal/.Az említett edzők évről évre sok-sok gyermekkel és fiatallal foglalkoztak fáradságot nem kímélve, amíg néhányukból sikeres játékost neveltek. A versenyszerű játék mellett kialaultak a feltételek a rekreációs játék művelésére is.

A klubot a kezdetektől Buday Ernő klubelnök vezette, aki az alapítók közé tartozott. Halála után 1989-ben Galbáč Michal vette át a klub vezetését majd utánna Somogyi Ladislav és végül 1997–től napjainkig Šamkó Ján vezeti a klubot. A teniszklub 84 tagot számlál, akik közül 36 játékos regisztrált, ők még aktívan képviselik városunkat a szövetség által meghirdetett pontozásos versenyeken. 2008 -ban a klubnak 6 aktív csapata volt különböző kategóriákban, mint felnőtt férficsapat /A csapat/ az első ligában , ifi fiú csapat, serdülők lány és fiú csapata 14 éves korig, serdülők lány és fiú csapata 12 éves korig. A csapatokat 12 lány 14 fiú és 10 felnőtt alkotta. A somorjai tenisz klub meghatározó helyet küzdött ki magának a szlovák tenisz világában.

A klub még ma is a fő szempontjának tekinti , hogy továbbra is megfelelő körülményeket biztosítson a versenyszerűen sportolni vágyó fiataloknak, de nem feledkezik meg a csak az egészséges mozgást kedvelő rekreációs játékosokról sem. A klub a következő időszakban is folytatja edzői segítséggel az utánpótlást biztosító nevelést. Aktívan folytatja részvételét a fontos versenyeken és tornákon, hogy fiataljaik elérjék a kitűzött céljaikat. A legfőbb cél továbbra is Somorja város sportolásra vágyó lakosainak megteremteni az ehhez szükséges legmegfelelőbb körülményeket.

Utolsó frissítés: 2014. április 11. péntek, 11:28

Találatok: 5539

Bővebben: A somorjai tenisz története

Jarná brigáda 2010

altZima zanechá každoročne na kurtoch svoju stopu. Kvalitné kurty a pekné prostredie okolo kurtov nie sú samozrejmosť. Nik iný, ako my sami, nepomôže.

Čím viac ľudí sa stretne, tým skôr sa dá na kurty vybehnúť.


Utolsó frissítés: 2014. április 11. péntek, 11:33

Találatok: 3359

Bővebben: Jarná brigáda 2010

Žijeme tenisom 2003 - 2006

altBrigády, súťaže, stretnutia... Niekedy úspešnejšie, niekedy menej, tenis v Šamoríne je však desaťročia životaschopný a obľúbený.

Každé obdobie má svoju základňu, svoje hviezdy a pre zainteresovaných pekné spomienky.


Utolsó frissítés: 2014. április 11. péntek, 11:31

Találatok: 3507

Bővebben: Žijeme tenisom 2003 - 2006

FaLang translation system by Faboba

(c) 2014 Tenisový klub ŠTK Šamorín (design PC-PROG)

Top Desktop version